Tuesday, December 9, 2014

Agriculture Officer Solved Questions and Answer Key

16. Which one of the following Brinjal hybrid varieties recently released suitable for U.P. Punjab, Bihar and Jharkhand—
(A) Kashi Sandesh
(B) Swarna Shakti
(C) Kashi Ganesh
(D) HA BH-17
(E) HA BH-3
17. ‘Sweta Seedless’ grape variety recently released by IIHRBangalore, is suitable for growing in—
(A) North India
(B) South India
(C) Western India
(D) Eastern India
(E) All over the country
18. Which one of the following rice/paddy hybrid varieties having superfine grain, aromatic, matured within 120-125 days and recently released for cultivation in Haryana, Delhi and Uttarakhand ?
(A) PA 6201
(B) Pusa RH 10
(C) KRH2
(D) RH 204
(E) Pant Sankar Dhan 3
19. Rabi Sorghum is an important crop suitable for ‘Rainfed Ecosystem’ of this State—
(A) Maharashtra
(B) Karnataka
(C) Gujarat
(D) Bihar
(E) Tamilnadu
20. This ‘Agro-Ecosystem’ is characterized by low, erratic rainfall with high coefficient of variation and frequent droughts in India—
(A) Irrigated agro-ecosystem
(B) Arid agro-ecosystem
(C) Coastal agro-ecosystem
(D) Rainfed agro-ecosystem
(E) Hill and Mountain agroecosystem
21. ‘Leaf Rust’ is a serious disease of this crop and till date, there is no effective and ecologically safe fungicide for controlling this disease—
(A) Sweet Potato
(B) Grape
(C) Rice
(D) Wheat
(E) Sorghum
22. What is botanical (Scientific) name of Safed Musli–a medicinal plant grown almost all over India ?
(A) Chlorophytum borivilianum
(B) Curculigo orchioides
(C) Piper longum
(D) Solanum surattense
(E) None of these
23. Central Institute of Post-Harvest Engineering and Technology is located at—
(A) Abohar (Punjab)
(B) Ludhiana (Punjab)
(C) Bangalore (Karnataka)
(D) Bhopal (Madhya Pradesh)
(E) Hyderabad (Andhra Pradesh)
24. Which one of the following Castor hybrids, you will suggest for getting good yields for rainfed and irrigated areas of Rajasthan State ?
(A) RHC 1 (VP-1 × TMV5-1)
(B) DCH 6 (JP 65 × JI 96)
(C) DCH 519 (M574 × DCS 78)
(D) DCH 177 (DCP 9 × DCS 9)
(E) None of these
25. Which one of the following ‘mixed cropping’ pattern you would suggest to the farmers for getting higher economic benefits ?
(A) Bhindi + Spongegourd
(B) Mango + Turmeric
(C) Mango + Colocasia
(D) Mango + Groundnut
(E) Colocasia + Turmeric
26. Which one of the following States has created ‘Organic Commodities Board’ to promote and restore value of foodcrops, which are mostly grown on marginal lands ?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Jharkhand
(D) Madhya Pradesh
(E) Uttarakhand
27. The Central Frozen Semen Production and Training Institute is one of the premier Institute of Animal Husbandry, is located at (HQ)—
(A) Hessarghatta (Karnataka)
(B) Sunabada (Orissa)
(C) Dhamrod (Gujarat)
(D) Suratgarh (Rajasthan)
(E) Andeshnagar (Uttarakhand)
28. What percentage of total cultivable area in India is under ‘Horticultural Crops’ ?
(A) 10 per cent
(B) 11 per cent
(C) 12 per cent
(D) 13 per cent
(E) 14 per cent
29. ‘National Agricultural Insurance Scheme’ (NAIS) was in operation in India since—
(A) Rabi season 1999–2000
(B) Kharif season 1998–1999
(C) Rabi season 2000–2001
(D) Kharif season 2000–2001
(E) None of these
30. ‘Pusa Arunima’ is an improved hybrid variety of this crop relased by IARI, New Delhi—
(A) Mango
(B) Guava
(C) Grape
(D) Citrus
(E) Pomegranate
31. As on 2007, how many Indian States/Union Territories (UTs) have partially modified their respective Acts under the ‘Agricultural Marketing Reforms’ ?
(A) 12 States/UTs
(B) 13 States/UTs
(C) 14 States/UTs
(D) 15 States/UTs
(E) 16 States/UTs
32. What is the total ‘Export Earnings’ (Rs. crore) in 2004-05 from livestock, poultry and related products in India ?
(A) Rs. 2200 crore
(B) Rs. 2250 crore
(C) Rs. 2300 crore
(D) Rs. 2350 crore
(E) Rs. 5150 crore
33. Which one of the following States is leading one (Ranked first) in production of ‘Cut Flowers’ in India ?
(A) Maharashtra
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Uttar Pradesh
(E) West Bengal
34. To accommodate 277 plants of ‘Acid Lime’ in one hectare area, what should be the spacing between two plants ?
(A) 5·5 m × 5·5 m
(B) 6·0 m × 6·0 m
(C) 6·5 m × 6·5 m
(D) 7·0 m × 7·0 m
(E) None of these
35. Which one of the following ‘Maize Hybrids’, you will suggest to the farmers of Punjab State for growing in ‘Rabi season’ for Higher Yields ?
(A) Vivek Hybrid
(B) Vivek Hybrid 15
(C) Hybrid Sheetal
(D) Deccan 115
(E) Pratap Hybrid Makka 1
36. According to ‘National Sample Survey Organisation’ (NSSO 2006), which one of the following Information Sources is most availed by the Indian farmers in getting farm information ?
(A) Radio/TV
(B) Fram Input Dealers
(C) Progressive Farmers
(D) Krishi Vigyan Kendras
(E) Agricultural University Specialist
37. More than 40 per cent of the 197 Private Sugar Mills in India are located in this State—
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) Chhattisgarh
(D) Andhra Pradesh
(E) Karnataka
38. What is the subsidy component to the total loan amount/total investment available to SC, ST, woman and other disadvantaged sections candidates under the scheme of ‘Establishing Agriclinic and Agribusiness Centres’ by the Agri/Vet/Horticultural graduates ?
(A) 25 per cent
(B) 33·33 per cent
(C) 50 per cent
(D) 60 per cent
(E) 80 per cent
39. In which one of the following years, the NABARD was established in India as an Apex Financial Institution for Rural and Agricultural Development ?
(A) 1980
(B) 1981
(C) 1982
(D) 1983
(E) 1984
40. As per the RBI’s directives, Banks should not insist upon the margin/collateral security for the loans to borrowers upto the limits of—
(A) Rs. 50,000
(B) Rs. 75,000
(C) Rs. 1,00,000
(D) Rs. 1,25,000
(E) Rs. 1,50,000
Answers:
1. (B) 2. (B) 3. (E) 4. (B) 5. (D) 6. (B) 7. (C) 8. (B) 9. (A) 10. (E) 11. (B) 12. (A) 13. (E) 14. (A) 15. (E) 16. (D) 17. (B) 18. (B) 19. (A) 20. (B) 21. (D) 22. (A) 23. (B) 24. (D) 25. (A) 26. (E) 27. (A) 28. (A) 29. (A) 30. (A) 31. (C) 32. (E) 33. (B) 34. (B) 35. (B) 36. (A) 37. (A) 38. (A) 39. (C) 40. (B)


Courtesy : http://www.jagranjosh.com/ If you have any doubt / question please log on to http://www.jagranjosh.com/

Saturday, November 22, 2014

Current Affairs Question : Who will be the chief Guest of India's Republic Day 2015?


  • The US President Barack Obama will be the Chief Guest at 66th India’s Republic Day celebrations 2015. The White House on 21 November 2014 accepted the invitation of Prime Minister Narendra Modi.
  • Obama will participate in the Republic Day celebrations of India, which will be held in New Delhi on 26 January 2015. He will be the first US President to attend the Republic Day Parade of India.

  • Obama will be the first US President to travel to India twice. Earlier, he had visited India at the invitation of then Prime Minister Manmohan Singh in 2010. During his visit, he also addressed a joint session of Parliament and students in Mumbai.

Thursday, November 20, 2014

Current Affairs 2014 Update !!

Government on 18 November 2014 relaunched the Kisan Vikas Patras, to tap household savings for funding infrastructure development in the country. To begin with, KVP will be sold through?
(A) Post Offices
(B) Nationalized Banks
(C) LIC
(D) All of these
Answer : (A) Post Offices


A committed headed by former Cabinet Secretary TSR Subramanian, set up to review environmental laws, has submitted its report on 18 November 2014 to Environment Minister?
(A) Ravi Sankar Prasad
(B) Arun Jaitley
(C) Harsh Vardhan
(D) Prakash Javadekar
Answer : (D) Prakash Javadekar


12th ASEAN-India Summit was recently held at?
(A) Brisbane, Australia
(C) Kathmandu, Nepal
(C) Nay Pyi Taw, Myanmar
(D) Hanoi, Vietnam
Answer : (C) Nay Pyi Taw, Myanmar


International Buddhist Conference was recently held at?
(A) Lumbini, Nepal
(B) New Delhi, India
(C) Colombo, Srilanka
(D) None of these
Answer : (A) Lumbini, Nepal

Tuesday, May 27, 2014

VEO EXam Online Training

Please register for the online learning module.. its absolutely free.

Friday, November 22, 2013

Campus Recruitment in TCS 2013 : Mathrubhumi News

ബാംഗ്ലൂര്‍ : രാജ്യത്തെ ഏറ്റവും വലിയ ഐടി കമ്പനിയായ ടാറ്റാ കണ്‍സള്‍ട്ടന്‍സി സര്‍വീസസ് കോളേജ് കാമ്പസ്സുകുളില്‍ നിന്ന് വന്‍തോതില്‍ റിക്രൂട്ട്‌മെന്റിന് ഒരുങ്ങുന്നു. ഇതിനായുള്ള നടപടികള്‍ ആരംഭിച്ചു. 2014 ഫിബ്രവരിയോടെ 25,000 പേരെ കാമ്പസ് സെലക്ഷനിലൂടെ കണ്ടെത്താനാണ് ടിസിഎസ് ലക്ഷ്യമിട്ടിരിക്കുന്നത്. 

ഏഴാം സെമസ്റ്റര്‍ മുതലുള്ള വിദ്യാര്‍ത്ഥികളെ കാമ്പസ് സെലക്ഷനില്‍ പങ്കെടുപ്പിക്കും. ഇതിനായുള്ള നടപടിക്രമങ്ങള്‍ ആരംഭിച്ചുകഴിഞ്ഞെന്ന് ടിസിഎസിന്റെ എച്ച്ആര്‍ വിഭാഗം മേധാവി അജോയ് മുഖര്‍ജി പറഞ്ഞു. 

വിവിധ കോളേജുകളില്‍ ചെന്ന് കാമ്പസ് സെലക്ഷന്‍ നടപടികള്‍ നടത്തിവരികയാണ് കമ്പനി. ഫിബ്രവരിയോടെ കാമ്പസ് സെലക്ഷന്‍ പൂര്‍ത്തിയാക്കാനാണ് ലക്ഷ്യമിടുന്നത്. ട്രെയിനികളായിട്ടായിരിക്കും ഇവരുടെ നിയമനം. തുടക്കത്തില്‍ 3.15-3.25 ലക്ഷം രൂപയായിരിക്കും ഇവരുടെ പ്രതിവര്‍ഷ ശമ്പളം. സിടിഒ ലാബുകളിലേക്ക് എടുക്കുന്നവര്‍ക്ക് കൂടുതല്‍ ശമ്പളം ലഭിക്കും.

Courtesy : http://www.mathrubhumi.com/business/news_articles/tcs-to-hire-25000-via-campus-placement-408487.html

Thursday, November 21, 2013

PSC QUESTIONS Powered By www.psctrainer.com

PSC QUESTIONS

Q? : OXYGEN WAS DISCOVERED BY
Ans: JOSEPH PRIESTLEY && SCHEELE

Q? : OUR FILMS, THEIR FILMS [ PSC GK MOVIE ]
Ans: SATYAJIT RAY

Q? : OUAGADOUGOU IS THE CAPITAL OF
Ans: BURKINA FASO

Q? : ORGAN WHICH IS PRIMARLY CONCERNED WITH IMMUNITY : [ Q : DEPUTY COLLECTOR ]
Ans: Lymphatic tissue

Q? : ORGAN REMOVES WASTES AND EXCESS WATER FROM THE BLOOD
Ans: KIDNEY

Wednesday, November 20, 2013

SSLC Multi Tasking : SSC Examination 2013

കേന്ദ്ര സര്‍വീസില്‍ പത്താംക്ലാസുകാര്‍ക്ക് അവസരം


എസ്.എസ്.സി. മള്‍ട്ടി ടാസ്‌കിങ് സ്റ്റാഫ് പരീക്ഷയ്ക്ക് അപേക്ഷിക്കാം


കേന്ദ്രസര്‍ക്കാറിന് കീഴിലുള്ള വിവിധ സ്ഥാപനങ്ങളിലേക്ക് മള്‍ട്ടി ടാസ്‌കിങ് സ്റ്റാഫ് (നോണ്‍ ടെക്‌നിക്കല്‍) തസ്തികയിലേക്ക് അപേക്ഷ ക്ഷണിച്ചു. സ്റ്റാഫ് സെലക്ഷന്‍ കമ്മീഷന്‍ നടത്തുന്ന പൊതുപരീക്ഷയിലൂടെയാണ് തിരഞ്ഞെടുപ്പ്. പത്താംക്ലാസ് യോഗ്യതയുള്ളവര്‍ക്ക് അപേക്ഷിക്കാം.

യോഗ്യത: എസ്.എസ്.എല്‍.സി./തത്തുല്യം.

പ്രായം: 01.01.2014-ന് 18-25. സംവരണ വിഭാഗക്കാര്‍ക്ക് നിയമാനുസൃത ഇളവ് അനുവദിക്കും.

ശമ്പളം: 5200-20,200+ഗ്രേഡ് പേ 1800.

ഫീസ്: 100 രൂപ. എസ്.സി./എസ്.ടി./വികലാംഗര്‍/വിമുക്തഭടര്‍/വനിതകള്‍ എന്നിവര്‍ക്ക് ഫീസില്ല. ഓണ്‍ലൈന്‍ അപേക്ഷയുടെ അവസാന തീയതി: ഡിസംബര്‍ 13.

തപാലിലും അപേക്ഷിക്കാം. വെബ്‌സൈറ്റ്: www.ssc.nic.in

Courtesy : Mathrubhumi Online