Wednesday, August 31, 2011

Postal Assistant/Sorting Assistant Recruitment Solved Paper 2010 - 2011

General Awareness , General English

1. Jatak stories are written in ancient …… language.
(A) Sanskrit
(B) Brahmi
(C) Greek
(D) Pali
Ans : (D)

2. Who among the following is the Head of Indian Republic ?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (B)

3. On which of the following dates was the Indian Constitution approved by the Constituent Assembly ?
(A) November 26, 1949
(B) January 26, 1950
(C) August 15, 1947
(D) January 30, 1948
Ans : (A)

4. Which countries take part in Commonwealth games ?
(A) All the countries of the world
(B) The countries which had been under British rule
(C) Countries of Asian-Pacific region
(D) Developing nations
Ans : (B)

5. Vishwanathan Anand is associated with which of the following games ?
(A) Snooker
(B) Billiards
(C) Chess
(D) Ice-Hockey
Ans : (C)

6. What is the full form of ‘http’ ?
(A) Hypo Test Transfer Protocol
(B) Hyper Text Transfer Protocol
(C) Hyper Test Transfer Proxy
(D) None of these
Ans : (B)

7. The following generates and spreads polio—
(A) Parasite
(B) Bacteria
(C) Virus
(D) Protozoa
Ans : (C)

8. Naphthoquinone is the chemical name of which of the following ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin C
(C) Vitamin K
(D) Vitamin D
Ans : (C)

9. Who is honoured as the best Member of Parliament of 2009 ?
(A) Hema Malini
(B) Jaipal Reddy
(C) M. M. Joshi
(D) Manmohan Singh
Ans : (C)

10. According to some archaeologists, the structure of Lothal indicates to be which of the following ?
(A) Fort
(B) Dockyard
(C) Public building
(D) Great tank
Ans : (B)

11. Consultants of liquefied petroleum gas are—
(A) Butane and Propane
(B) Ethane and Hexane
(C) Ethane and Nonane
(D) Butane and Nonane
Ans : (A)

12. What is the name of the hobby of collecting postal stamps ?
(A) Philanthrophy
(B) Numismatics
(C) Philately
(D) Philology
Ans : (C)

13. Symbolic sign of rupees is the combination of Roman and …… scripts.
(A) Devnagari
(B) Tamil
(C) Telugu
(D) Gurumukhi
Ans : (A)

14. Who was awarded the Nobel Peace Prize, 2009 ?
(A) Barack Obama
(B) Bil Clinton
(C) Mekhyl Gorbachev
(D) Nicolus Sarkozy
Ans : (A)

15. ‘Rajtarangini’ is considered as an authentic book on history of India. The author of this book was—
(A) Banbhatta
(B) Ravikirti
(C) Pushpadanta
(D) Kalhan
Ans : (D)

16. Twitter, facebook and orkut are the examples of …… websites.
(A) E-mail
(B) Social networking
(C) Search engine
(D) Internet telephony
Ans : (B)

17. H1N1 virus causes which of the following diseases ?
(A) Swine flue
(B) Chikungunia
(C) Dengue
(D) Avian flue
Ans : (A)

18. Biological pigment, that gives colour to human skin, is called—
(A) Protein
(B) Melanin
(C) Vitamin
(D) Toxin
Ans : (B)

19. Which of the following dances belongs originally to Kerala ?
(A) Odissi
(B) Kathak
(C) Kuchipudi
(D) Kathkali
Ans : (D)

20. Nathu-La is located in Himalayas. What does ‘La’ mean ?
(A) Glacier
(B) Pass
(C) Hillock
(D) Crevasse
Ans : (B)

21. My school is situated in east side of my home. My father’s office is located in south-west side of my school. There is a park in south side of my school. My house is located in which side of the park ?
(A) East
(B) North-west
(C) South-east
(D) South
Ans : (B)

22. Which of the following is an odd one ?
(A) Calf
(B) Colt
(C) Cat
(D) Puppy
Ans : (C)

23. Father’s age is five times to that of the son. After 20 years, the father is of 40 years. Then what would be the age of the son ?
(A) 20
(B) 22
(C) 21
(D) 24
Ans : (D)

24. An examine had to score 40% to pass in question paper-I, but he scored only 40 marks and failed by 20 marks. What had been the maximum marks for question paper-I ?
(A) 100
(B) 200
(C) 150
(D) 180
Ans : (C)

25. Six times of an unknown number is 13 less than 55. That unknown number would be—
(A) 10
(B) 7
(C) 11
(D) 5
Ans : (B)

26. A shopkeeper of sports goods bought 2000 hockey sticks. The cost price of each stick is Rs. 350. 10% of the sticks were faulty and not worth-selling. To gain 8% profit, at what price should, each of the rest sticks, be sold ?
(A) 360
(B) 400
(C) 420
(D) 450
Ans : (C)

27. Population of a colony of ants is increasing by 20% per day. If the population on Monday was 3000, on which day of that week the population would be 5184 ?
(A) Wednesday
(B) Tuesday
(C) Thursday
(D) Friday
Ans : (C)

28. Three racers, Ajay, Bharat and Charan, took part in a race, Ajay completed his race, 20 metres ahead of Bharat and 34 metres ahead of Charan, while Bharat completed his race 21 metres ahead of Charan. While running, no racer could change his speed. What was the distance of race ?
(A) 40 metre
(B) 50 metre
(C) 60 metre
(D) 70 metre
Ans : (C)

29. 20 persons assemble 8 machines in a day. How many persons will be required to assemble 12 machines in a day ?
(A) 40
(B) 20
(C) 30
(D) 42
Ans : (C)

30. Length and circumference o f a football ground are 120 metres and 400 metres, respectively. What will be its area ?
(A) 6500 sq metre
(B) 9600 sq metre
(C) 6800 sq metre
(D) 4800 sq metre
Ans : (B)

31. At the close of a night feast, all the 8 participants shook hands with each other. How many times did the shake hand took place ?
(A) 8
(B) 16
(C) 28
(D) 64
Ans : (C)

32. Out of given options, choose the correct one—
Ans : (C)

33. Fill up the blank—
8, 40, 20, 100, 50, ……, 125
(A) 225
(B) 250
(C) 200
(D) 150
Ans : (B)

34. If the digits of the number 86435192 are written in ascending order, what would be the difference between the second digit from right and fourth digit from left of the new number ?
(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 3
Ans : (C)

35. Out of these four numbers, three have similar characteristic and fall under a group. Choose this fourth odd number which is not a member of this group—
(A) 145
(B) 325
(C) 257
(D) 399
Ans : (D)

36. In a code language SECTOR is written as CESROT. How will OPPOSITION be written in the same code language ?
Ans : (A)

37. If it was Friday on June 30, 1989, what was the day on September 17, 1993 ?
(A) Wednesday
(B) Thursday
(C) Friday
(D) Saturday
Ans : (B)

38. Complete the series—
18, 27, 6, 9, 2, 3, ?
(A) 1
(B) 2/3
(C) 1/3
(D) 1/2
Ans : (B)

39. A train of 350 metres long is running at a speed of 32 km/hr. A man from the opposite direction is coming at a speed of 3 km/hr. How long will the train take to cross this man ?
(A) 28 sec
(B) 24 sec
(C) 36 sec
(D) 32 sec
Ans : (C)

40. 0•45 / 0•005 + 0•2 50 = ?
(A) 10
(B) 90
(C) 100
(D) 90•1
Ans : (C)

41. “A speech delivered without any previous preparation” can be expressed in one word only out of the following—
(A) Extempore
(B) Maiden
(C) Spinster
(D) Empiric
Ans : (A)

42. The garden is very dry today. Fetch me a …… of water.
(A) pale
(B) pail
(C) pile
(D) pill
Ans : (B)

43. Please, may I have……oranges ?
(A) a few
(B) some
(C) little
(D) less
Ans : (B)

44. Delhi is …… than Nagpur.
(A) more bigger
(B) so bigger
(C) very bigger
(D) much bigger
Ans : (D)

45. Use proper conjunction in the sentence given below—
“Give me……poverty……riches.”
(A) is/was
(B) nor/neither
(C) neither/nor
(D) here/there
Ans : (C)

46. We need to……our appointment.
(A) reconnect
(B) reschedule
(C) reorganize
(D) regret
Ans : (B)

47. SCEPTICAL is exactly opposite to—
(A) Convinced
(B) Doubtful
(C) Questioning
(D) Cynic
Ans : (A)

48. Choose the wrongly spelt word—
(A) Relevent
(B) Poignant
(C) Prevalent
(D) Malignant
Ans : (A)

49. A person who hates the institution of marriage—
(A) Misologist
(B) Misogamist
(C) Misogynist
(D) Philogynist
Ans : (C)

50. We have been friends for ages. I …… her since we were children.
(A) am knowing
(B) are known
(C) have known
(D) is known
Ans : (C)

No comments: